Grafomania

Temat: podwyższony poziom limfocytów i powiekszone węzły
podwyższony poziom limfocytów i powiekszone węzły Mój 18-miesięczny synek od czerwca ur. ma powiększone więzły chłonne. Dzisiaj idę z nim prywatnie na usg tych węzłów( szyja,pachwiny). Do tego od wielu miesięcy ma podwyższony poziom limfocytów.W badaniu ze stycznia w 65%, w lutym w rozmazie: limfocyty:73%, kwasochłonne 2%,segmentowane 25%. Lekarz prowadzący nie udzielił mi żadnych fachowych informacji, mówiąc jedynie,że liczba limfocytów u tak małego dziecka może sięgać nawet 75%. Żadnego skierowania na badania nie dostałam. Zaniepokojona nadal powiększonymi węzłami na własną rękę poszłam z dzieckiem na badanie krwi.W rozmazie:segmentowane:16%, kwasochłonne 3%, limfocyty 81%. Wszystkie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,61026716,61026716,podwyzszony_poziom_limfocytow_i_powiekszone_wezly.html



Temat: podwyższone ldh
u niemowląt wartości oscylują między 160-400 j/l różne wartości zakresu w zależności od laboratorium. Nie widząc rozmazu nie mogę zinterpretować normą jest przewaga limfocytów w rozmazie do 4 r.ż. Podwyższone ldh może występować w trakcie różnych infekcji, niedokrwistościach hemolitycznych, schorzeniach wątroby, miopatiach, i chorobach nowotworowych ( wysokie wartości). Nie widząc dziecka nie znajdę przyczyny takich wyników myślę jednak ,że takie podwyższenie ldh...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,93829202,93829202,podwyzszone_ldh.html


Temat: Proszę o interpretację wyników 3 latniego dziecka
Proszę o interpretację wyników 3 latniego dziecka Witam, mój synek ma 24 kwietnia zabieg usunięcia III migdałka i lekarz zalecił te badania. WBC 10.6 K/uL LYM 4.7 R1 43,9 %L MID ... 0.40% PDW 16.6 10(GSD) rozmaz mikroskopowy podzielone 40% kwasochłonne 5% Limfocyty 49% monocyty 6% Czy te podwyższone limfocyty mogą mieć związek z tymi migdałkami, czy czym innym? Dodam, że synek ma...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,94177546,94177546,Prosze_o_interpretacje_wynikow_3_latniego_dziecka.html


Temat: podwyższone limfocyty - proszę o interpretację
podwyższone limfocyty - proszę o interpretację Witam, synek ma 5 lat i od kilku dni boli go nóżka (pół roku temu miał zapalenie stawu biodrowego, potwierdzone w usg, obecnie boli ta ... 7,8 fL (7,8-11.O) Rozmaz mikroskopowy: pałeczkowate 1 segmenty 44 kwasochłonne 1 zasadochłonne 1 monocyty 2 limfocyty 51 OB po 1 godz. 6mm CRP< 6mg/l (bad. metodą lateksową) czy te wyniki mogą wskazywać na stan zapalny w biodrze? ewentualnie na co innego? Zastanawiają mnie też obniżone wartości MCV, MCHC, MCH, podwyższone RDW, przy prawidłowej hemoglobinie i zbyt wysokiej ilości czerwonych krwinek. Co może oznaczać taki wynik - za mało żelaza? Mały niezbyt chętnie jada mięso, może to stąd... noga boli od 3 dni, ograniczyłam dziecku chodzenie prawie do zera - od wczoraj, temp. ciała...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,94634989,94634989,podwyzszone_limfocyty_prosze_o_interpretacje.html


Temat: co sądzic o takich wynikach w infekcji-pilne
Hematokryt 38 (37-43) Płytki krwi 216 (170-450) Rozmaz ręczny metamielocyty obojętnochłonne 1 granulocyty pałeczkowate 3 (3-6) granulocyty segmentowane 60 (25-60) limfocyty 25 (25-50) limfocyty atypowe 1 monocyty 10 (1-6) OB 10 (2-15) CRP 0,29 (0-0,5) mocz ok Niepokoją mnie te podwyższone monocyty oraz przesunięcie obrazu w kierunku granulocytów.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103081269,103081269,co_sadzic_o_takich_wynikach_w_infekcji_pilne.html


Temat: Wyniki morfologi z rozmazem.coś chyba nie tak
Wyniki ogólnie nie wyglądają źle. Dziecko ma podwyższoną liczbę płytek i wirusowe przesunięcie w rozmazie krwi... (tzn przewagę limfocytów) Od 4. roku życia powinny przeważać w rozmazie granulocyty segmentowane. Czy nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96856348,96856348,Wyniki_morfologi_z_rozmazem_cos_chyba_nie_tak.html


Temat: Panie Doktorze - cytomegalia raz jeszcze
87% limfocyty) co sugeruje jakąś infekcję wirusową, Aha AspAT lekko podwyższony tj 48 (norma 31) Bardzo proszę o poradę Dziecko pod kontrolą neurologa i okulisty (wszystko ok)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,87116693,87116693,Panie_Doktorze_cytomegalia_raz_jeszcze.html


Temat: bardzo prosze o interpretacje wynikow badan
manualnie segmentowane 30% min 25 max 60 kwasochlonne 3% min 1 max 5 limfocyty 65% min 25 max 50 monocyty 2% min 1 max 6 dodam, ze badania zostaly zlecone profilaktycznie podczas bilansu dwulatka. Dziecko nie choruje, nie ma z nim zadnych problemow. badania niestety nie zostaly zrobione naczczo,czy to moze miec jakies znaczenie? bardzo mnie martwia te podwyzszone limfocyty. z gory...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90501170,90501170,bardzo_prosze_o_interpretacje_wynikow_badan.html


Temat: Prosze o interpretacje wynikow.
Prosze o interpretacje wynikow. Witam.W morfologi zwyklej wyszly podwyzszone limfocyty 55,9%(norma 25-50),podwyzszone monocyty 9,8(norma 1-6)i eozzynofile 7(norma1- 7).I jeszcze z rozmazu krwi gran.kwasochlonne 8(norma1-5),limfocyty 52(norma 25-50),monocyty 9 (norma 1-6).Co moga oznaczac takie wyniki? Dodam ze trafilismy do lekarza bo dziecko jest niejadkiem a ostatnio nie chcialo jesc wogole.Tak poza tym nic mu nie jest jest zdrowy i wesoly.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,91902352,91902352,Prosze_o_interpretacje_wynikow_.html


Temat: mononukloza-jakie badaniatopotwierdzą?
Przy mononukleozie jest jednak podobno podwyższona liczba leukocytów (krwinek białych), on miał jednak ich poniżej normy. Próby wątrobowe były OK. Test lateksowy wyszedł ujemny. Natomiast przeciwciała w klasie IGM - wyszły dodatnie (było, że dodatni >30 - on miał ok. 60) - co wskazywałoby jednak na mononukleozę. U dzieci może mieć ona jednak taki nietypowy przebieg. Do tego córka (2 lata) zachorował...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,78664312,78664312,mononukloza_jakie_badaniatopotwierdza_.html


Temat: poziom limfocytów
poziom limfocytów witam.Panie doktorze , niejednokrotnie pisałam na tym forum, że moj synek (2.5 roku)ma podwyżosznelimofocyty w rozmazie.Oprócz tego stwierdzoną ma anemię z powodu niedoboru żelazai co jakiś czas uzupełniamy jego braki ferrum lek.W ciągu roku w okresie zimy czy wiosny gdy robilismy kontrolną morfologię zawsze limfocyty wychodziły w granicach 69 bądź 76,zależy w którym laboratorium.W związku ztym lekarka zalecała inne badania, aby szukam "infekcji wirusowej", które niczego nie wykazały jednak, sa ok.Moje dziecko miewa katary z gorączką i zapalenia gardła. Od kwietnia nie chorował.nie miał kataru.Pod koniec maja zrobiliśmy mu morfologię która wykzała poziom limfocytów 60, robiliśmy też w lipcu gdzie limocyty wynosiły 50,ale poziom żelza znowu spadł więc pani doktor zaleciła dalsze podawanie żelaza i za 6 tygodni mieliśmy znowu zrobić morfologię, czyli teraz.I znowu poziom limfocytów wynosi 50.W zeszłym roku była identyczna sytuacja w ciągu roku dziecko ma podwyższony poziom limfocytów a gdy przychodzi lato spada do 50, 52.Niewiem co o tym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,67916714,67916714,poziom_limfocytow.html


Temat: Kto się zna na wynikach krwi?
białaczce bardzo wzrasta poziom płytek, poza tym dziecko ma dużo innych mniej swoistych objawów i chyba raczej na zdrowe dobrze czujące się dziecko nie wygląda. Wstrzymaj się jakiś czas i powtórz badanie. Ale uprzedzam - limfocyty mogą być jeszcze podwyższone nawet przez długi czas. wiem co piszę - Konradowi od lutego do lipca limfocyty spadły z 92% do 68%, byliśmy u hematolog, która powiedziała, że dzieci do 4 roku życia mają niestabilne limfocyty ze skłonnością do podwyższenia. Nic się nie martw, na pewno wszystko jest dobrze z Twoim synkiem :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43618,104333295,104333295,Kto_sie_zna_na_wynikach_krwi_.html


Temat: Informacja dla Gaba36 i nie tylko
IgG, żeby można mówić o CMV wrodzonej (w wieku 11 miesięcy - IgG - 45, a IgM - ujemne); 2. Podwyższone limfocyty i obniżone neutrocyty w rozmazie w wieku 2 lat ... podwyższony Aspat), ale była po przeziębieniu i brała leki. Badaliśmy także dno oka - bez zastrzeżeń. Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30315,78627169,78627169,Informacja_dla_Gaba36_i_nie_tylko.html


Temat: na co ta alergia?
na co ta alergia? Wczoraj odebrałam wyniki mojego dziecka z laboratorium. Kał na pasozyty ujemny a eozofile w rozmazie 13%. Wczoraj wieczorem zapomniałam podać mu zyrtec a dziś rano to był ... półtora roczku. I jeszcze jeszcze jedno mały ma lekko podwyzszone limfocyty, czy mogę to łączyć z alergią?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,57257111,57257111,na_co_ta_alergia_.html


Temat: Proszę o interpretację wyników
Aż trudno uwierzyć w taką niekompetencję!!!! O zgrozo. Do czwartego roku życia dziecka limfocyty bezwzględnie przeważają nad granulocytami. O alergii może świadczyć natomiast podwyższona liczba granulocytów kwasochłonne, których norma wynosi od 1% do 5%. U Twego maleństwa kwasochłonnych jest 1% dlatego nie wiem skąd ten pomysł z alergią, bo rozmaz raczej na nią nie wskazuje (nie wykluczone jednak, że Maleństwo ją ma)....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,70335505,70335505,Prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: Czy któreś dziecko miało podwyższone limfocyty?
U dzieci do lat 4 występuje naturalne przesunięcie w rozmazie na stronę limfocytów,czyli jesłi chodzi o procentowość udziału limfocytów to norma prawidłowa mieści się do 65%.Podwyższona ilość może również świadczyc o...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,53825564,53825564,Czy_ktores_dziecko_mialo_podwyzszone_limfocyty_.html


Temat: Morfologia rocznego dziecka
Morfologia rocznego dziecka Witam, mam do zacnych forumowiczow prosbe. Czy ktos znajacy sie na temacie moze rzucic okiem na wyniki mojej rocznej corki? Wlasnie je odebralem, a wizyte u lekarza mamy dopiero jutro po poludniu. Jak sami z pewnoscia rozumiecie, czlowiek nieco niecierpliwy jest i juz chciaby wiedziec co i jak Tym bardziej, ze niektore parametry sa chyba nieco podwyzszone... Biorac pod ... - 4,61 T/l HGB - 13,3 g/dl HCT 38,5 % MCV 84 fl MCH 28,9 pq MCHC 34,5 g/dl PLT 518 G/l Rozmaz: Limfocyty 61% Monocyty 1% Eozynofile 2% OB 8/h Sprawdzi=alem w necie i w zasadzie, to w normie nie mieszcza sie WBC, PLT i limfocyty. Co to moze oznaczac? Dodam, ze corka 2 tyg. temu miala infekcje gornych drog oddechowych....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,56149600,56149600,Morfologia_rocznego_dziecka.html


Temat: proszę o interpretacje wyników-morfologii!!!
Dobry wieczór. Nie opisała Pani wieku dziecka, ale spróbuję pomóc : 1 WBC = leukocyty, są troszeczke podwyższone 2 u dzieci od piątego dnia życia do piątego roku zycia w morfologii krwi obwodowej mamy więcej limfocytów [więcej od 50%], 3 zakładam, że dziecko jest w tym wieku i wtedy rozmaz liczony ręcznie jest prawidłowy. 4 podwyższone OB może wskazywać na odczyn po...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,63383722,63383722,prosze_o_interpretacje_wynikow_morfologii_.html


Temat: Limfocyty w rozmazie- bardzo przekraczające normę!
SKAD TAKIE NORMY??? Nie wiem skad wzielas te dane??? Z tego co wiem (a pracuje w labie) limfocyty u doroslych mają normę 20-45% . U dzieci w wieku twojej malej czyli ... rozmazie. Dalej norma MCV to 80-94 wiec skad podejrzenie ze jest podwyzszone??? Wrecz idealne w samym srodku!!! Bardziej bym sie do moczu przyczepila... Rodzice pliz nie interpretujcie wynikow na wlasną rękę....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,11618534,11618534,Limfocyty_w_rozmazie_bardzo_przekraczajace_norme_.html


Temat: nadgorliwa mama prosi o pomoc
Rozmaz tez byl prawie normalny (4500 bialych, w tym okolo 45 procent granulocytow ale az 43 limfocytow, i to nie bylo normalne - dziecko juz duze). Za to OB bylo trzycyfrowe, a i CRP bardzo znacznie podwyzszone. Nasza lekarka byla na urlopie, zastepcza probowala nas zbyc (uslyszalam ze "corka sie piesci" kiedy szla 15 min od samochodu do poradni obok siadajac co ... zdrowia (to do niektorych uczestniczek dyskusji w innym watku), odczuwam gleboka wdziecznosc dla tych ktorzy uratowali mi dziecko, a o tamtej pani po prostu chce zapomniec i nie miec wiecej do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,46261887,46261887,nadgorliwa_mama_prosi_o_pomoc.html


Temat: Podwyższone limfocyty...!
czesc! U niemowla i malych dzieci nawet do 5r.z. limfocyty maja prawo byc podwyzszone.Skoro USG nie wykazalo nic zlego to sie denerwuj, wiem ze powiekszone wezly chlonne moga niepokoic ale gdyby bylo cos niepokojacego w rozmazie krwi obwodowej to skontaktowano by sie z toba w celu powtorzenia badan.W ciagu 2 tyg morfologia wiele sie nie zmieni tym bardziej ze 75 limfocytow to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,26784384,26784384,Podwyzszone_limfocyty_.html


Temat: Poziom leukocytów - czy zaczynać panikę ???
U małych dzieci najczęściej występuje ostra białaczka limfatyczna. W rozmazie limfocyty stanowią ok 90% białych krwinek. Dziecko miewa stany podgorączkowe lub wysoką borączkę, powstają siniaki i wybroczyny oraz krwotoki z nosa ... trzycyfrowe i podwyższone crp.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,50635967,50635967,Poziom_leukocytow_czy_zaczynac_panike_.html


Temat: proszę o interpretacje wyników krwi
la.sonrisa napisała: > LYM: 63,7 % 5,9 103/mm3 (podwyższone) > MON: 8,1 % 0,7 103/mm3 (podwyższone) > GRA: 28,2 % 2,8 103/mm3 (obnizone) Rozmaz jest prawidłowy. Dzieci w tym wieku w rozmazie mają przewagę limfocytów. > PLT: 516 103/mm3 (podwyższone) Tu płytki lekko podwyższone
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,81486203,81486203,prosze_o_interpretacje_wynikow_krwi.html


Temat: WynikiBadańPoSzkarlatynie-ProszęO interpretacje
40 % gran kwasochłonne 3 % limfocyty 51% monocyty 4 % ASO 34 IU/ml CRP 0,01 mg/dl ALT 13 U/l Badanie ogólne moczu prawidłowe. dodatkowo zrobiłam wapń całkwity 10,17 mg/dl,fosfor nieorganiczny 5,34 IU/ml,ze względu na to ze w dobowej zbiórce moczu wykonanej kiedys wapń był podwyższony i w moczu wytracaja sie moczany. Panie Doktorze czy te wyniki badań świadcza o tym ze dziecko mogło miec szkarlatyne???bo jak widze aso jest prawidłowe.Dodam jeszcze ze badanie robilismy wczoraj a od dzisiaj rana corka ma katar. O czym swiadczą metamielocyty w rozmazie???,we wczesniejszych badaniach nigdy nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,85933999,85933999,WynikiBadanPoSzkarlatynie_ProszeO_interpretacje.html


Temat: Prosze o interpretacje wynikow.
jaki jest wiek dziecka. do 4 r.ż może być przewaga limfocytów w rozmazie, podwyższona il kwasochłonnych spotykana jest przy alergii, pasożytach, podwyższona il monocytów może wynikać z infekcji lub po infekcji....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,91902352,91902352,Prosze_o_interpretacje_wynikow_.html


Temat: do pani doktor
do pani doktor mam pytanie czy podwyzszone limfocyty u dziecka lat 7 moga byc podwyzszone ma ich 72% pani doktor w przychodni mi mowila ze do 9 lat moze byc rozmaz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98553427,98553427,do_pani_doktor.html


Temat: Wysoki pozom płytek w badaniu krwi
Płytki nie są bardzo podwyższone. Może to być jeszcze pozostałość po ostatnich infekcjach, przewaga limfocytów w rozmazie krwi jest właściwa dla wieku dziecka. Jeżeli z dzieckiem nic się nie dzieje, to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,63957026,63957026,Wysoki_pozom_plytek_w_badaniu_krwi.html


Temat: Alergia???
Panie doktorze mam wyniki ostatnich badań. Jestem przeszczęśliwa, ponieważ są o wiele lepsze od poprzednich (mówię tu o rozmazie, przez który mała miała mieć robioną na Litewskiej biopsję szpiku... pisałam o tym do Pana w poście p.t. "*******Agranulocytoza") Oto wyniki: RBC 3,96 HGB 10,9 HCT 32,3 WBC 12,3 PLT 344 ROZMAZ BIAŁOKRWINKOWY: Limfocyty 73% Limfocyty aktywowane 2% Monocyty 3% Neutrofile 19% Eozynofile 3% Natomiast bardzo wysoko ponad normą jest wskaźnik IgM 32,2!!! (norma w tym laboratorium dla dziecka jest do 17) Czyli jest jednak jakaś alergia... te suche policzki (a mąż mówił, że znowu coś wymyślam...) Panie Doktorze, czy ta wyczekiwana przeze mnie poprawa, która nastąpiła w rozmazie białych krwinek może mieć związek TYLKO z reakcją alergiczną na "COŚ" i później może wrócić do złego stanu poprzedniego (czyli neutrofile wahały się nam od 1% do max 5% przez ostatnich 5 miesięcy i miałyśmy znacznie podwyższony poziom monocytów - nawet do 15%) czy jest to osobna kwestia nie mająca nic wspólnego z rozmazem? Kontrolną morfologię mamy zrobić, jak mała skończy roczek (kwiecień) - póki co "uratowały nas" te wyniki od biopsji... Nasza pani doktor-pediatra podejrzewa, że Oleńka przeszła bezobjawowo mononukleozę (i stąd tak długo utrzymywały się podwyższone monocyty, a obniżone neutrofile)... zaleciła przy tej kolejnej morfologii wykonanie z tego powodu wskaźników EBV, IgG i IgM w kierunku mononukleozy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,75048722,75048722,Alergia_.html


Temat: Wyniki małej hashimotki- co sądzicie??
Witaj Alliia Wprawdzie o chorobie Hashimoto u dzieci czytalam niewiele, ale to co wiem postaram Ci sie odpowiedziec. Szkoda ze nie napisalas nic jak sie teraz czuje Twoja coreczka. U dzieci przy ustawianiu dawek zwraca sie najbardziej uwage na samopoczucie dziecka, a nie na wyniki. Wyniki bierze sie pod uwage dopiero w drugiej kolejnosci. Napiszesz mi zaraz ze dziecko jest male i nie odpowie. Ja to wiem, ale Ty sama przez obserwacje dziecka mozesz bardzo duzo powiedziec. Jak sie zachowuje? Jak spi? Czy ma zmiany nastroju? Czy jest nadpobudliwa, albo bardzo zmeczona? Wynikow Twojego dziecka nie przelicze na procenty bo to nic nie da. U dzieci trzeba dobierac dawke bardzo rozwaznie i ja tego nie zrobie. Co do wynikow TSH, fT3 i fT4 to ... corke sam powie ze kontrola za 6mies. to radze poszukaj innego lekarza ktory podejdzie do choroby Twojego dziecka powazniej. Pozostale wyniki sa w normie. Tylko limfocyty w rozmazie sa nieco podwyzszone. Ale to nic strasznego, przy Hashi wiadomo ze limfocyty moga byc czesto podwyzszone bo to jest odpowiedz ukladu immunologicznego na przeciwciala. To co wiedzialam, to napisalam. Mam nadzieje ze odezwia sie tez inne osoby ktore maja tez chore dzieci. Pozdrawiam serdecznie Ciebie i coreczke. Rosteda Ps. Przy nastepnych badaniach nie rob cholesterolu. To nie ma znaczenia, bo w niedoczynnosci jest on zawsze podniesiony i po wyrownaniu hormonow sam wraca do normy. A przeciez dziecku i tak nie dasz lekow na zbijanie cholesterolu.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,47067862,47067862,Wyniki_malej_hashimotki_co_sadzicie_.html